Ετικέτες

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ; ΟΧΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΛΟΒΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ (ΙΟΥΛΙΟΣ 2011)

Γράφει ο συγγραφέας Γιάννης Κολοβός.
Εκδόσεις «Πελασγός», Αθήνα, 2011. 


Το 2008 εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Πελασγός» ένα βιβλίο προφητικό αναφορικά με τις συνέπειες της συνεχιζόμενης μεγάλης εισροής παρανόμων μεταναστών αλλά και της επιβολής της φιλοσοφίας της πολυπολιτισμικότητας στην Ελληνική κοινωνία από τις κυρίαρχες ελίτ. Το βιβλίο αυτό το είχε γράψει ο Γιάννης Κολοβός, είχε τον τίτλο «Το τέλος μίας ουτοπίας: Η κατάρρευση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στην Δυτική Ευρώπη» και το προλόγιζε ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κωνσταντίνος Ρωμανός.
«Το τέλος μίας ουτοπίας» αποτέλεσε την πρώτη στην ελληνική βιβλιογραφία κριτική αποτίμηση της πολυπολιτισμικότητας τόσο ως θεωρίας, όσο και ως πρακτικής εφαρμογής. Ο συγγραφέας, βασιζόμενος στην εμπειρία των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, υπογράμμιζε ότι η έλλειψη σοβαρής και μακροπρόθεσμης μεταναστευτικής πολιτικής για την Ελλάδα σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη αθρόα παράνομη μετανάστευση κυρίως μουσουλμανικών πληθυσμών όχι μόνο δεν θα προωθήσει την κοινωνική ενσωμάτωση των εγκατεστημένων μεταναστών αλλά, αντιθέτως, θα οδηγήσει σε κοινωνικό θρυμματισμό, σε γκετοποίηση και σε συγκρούσεις με εθνοτικό και θρησκευτικό χαρακτήρα.
Τρία χρόνια αργότερα οι προβλέψεις αυτές έχουν – δυστυχώς - επαληθευθεί πλήρως. Οι μετανάστες δεν ενσωματώνονται – απλά συνυπάρχουν με τους γηγενείς, οι γηγενείς χαρακτηρίζονται από αυξανόμενη δυσανεξία απέναντι στους μετανάστες, ολόκληρες περιοχές της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων γκετοποιούνται, οι εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις αποτελούν ολοένα και συχνότερο φαινόμενο ενώ πρόσφατα ζήσαμε και σοβαρές φυλετικές ταραχές.
Οι εκδόσεις «Πελασγός» προχώρησαν στην επανέκδοση τριών κεφαλαίων από το βιβλίο αυτό καθώς και των προτάσεων που παρέθεσε ο συγγραφέας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εμπλουτίζοντάς τα με μία νέα εισαγωγή και με δύο παραρτήματα τα οποία συμπυκνώνουν τις πρόσφατες σχετικές συζητήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το βιβλίο αυτό του Γιάννη Κολοβού με τον εύγλωττο τίτλο «Πολυπολιτισμικότητα; Όχι, ευχαριστώ!» ανατέμνει την πολυπολιτισμικότητα τόσο ως θεωρία όσο και ως πρακτική και καταδεικνύει τα θεωρητικά της αδιέξοδα αλλά και την αποτυχία της στην πράξη. 

Περιεχόμενα
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΛΙΓΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ
Πολυπολιτισμικότητα και "φαντασιακές" κοινότητες
Πολυπολιτισμικότητα α λα... ΟΗΕ
Τα "μοντέλα" της πολυπολιτισμικότητας
Η περίπτωση της Ελλάδας
Η πολυπολιτισμικότητα και τα λάθη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Επίλογος
ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αίσθηση περί εθνικής κοινότητας
Η Σύγκρουση των Πολιτισμών
Πολυπολιτισμικότητα και κοινωνική συνοχή
Οι μελέτες του Robert Putnam
Η μελέτη του Lazlo Thomay
Η μελέτη του Tatu Vanhanen
Συνοψίζοντας
ΕΥΡΩΠΗ
Τα ευρωπαϊκά μοντέλα ενσωμάτωσης μεταναστών και η κριτική τους
Διανοούμενοι και επιστήμονες κατά της πολυπολιτισμικότητας
Οι προβληματισμοί του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Οι απόψεις του Samuel Huntington και η περίπτωση των ΗΠΑ
Οι απόψεις του Francis Fukuyama για την άνοδο του ισλαμικού φονταμενταλισμού
Ισλάμ και Ευρώπη
Οι απόψεις του Bernard Lewis
Τα σκίτσα του Μωάμεθ
Η ισλαμική τρομοκρατία
Παραδείγματα άλλων χωρών
Συμπεράσματαhttp://www.metopo.gr/article.php?id=5140

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου