Ετικέτες

Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

ΕΝΑΣ ΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΝΩΤΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΟΤΑΡΙΔΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ

Πρόκειται για την βιογραφία του Στρα­τη­γού Γ. Στανωτά, ο οποίος περνώντας «δια πυρός και σιδήρου» έθεσε την προσωπική του σφραγίδα στην σύγχρονη ιστορία, παρα­μένοντας όμως μέχρι σήμερα ένας αφανής πατριώτης.
Συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέ­μους, διακρίθηκε στην Μικρασιατική Εκ­στρα­τεία, συνέβαλε στην έκβαση του Κινήματος του 1935, ηγήθηκε της Μεραρχίας Ιππικού στο Επος του πολέμου 1940-41, έδρασε στη Μέση Ανατολή το 1943-44 και στην αδελφοκτόνο σύρραξη του 1946-49. 
Στις 380 σελίδες του βιβλίου, το οποίο είναι αποτέλεσμα έρευνας 6 ετών, περιλαμβάνεται πρωτότυπο αρχειακό υλικό (έγγραφα – φωτογρα­φίες – χάρτες), αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές της πρόσφατης ιστο­ρίας και εκτίθεται το δραματικό σκηνικό των γεγονότων τα οποία καθόρισαν αποφασιστικά την μετέπειτα πορεία της χώρας και την διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.
Προλογίζει ο ιστορικός Σαράντος ι. Καργάκος : « …Γεώργιος Στανω­τᾶς ἀπό ἁπλός στρατιώτης τό 1909, τερμάτισε τή στρατιωτική του πορεία το 1948 μέ τό βαθμό τοῦ ἀντιστρατήγου. Εἶναι ἀπό τούς πλέον παραση­μοφορημένους ἀξιωματικούς ἐπ’ ἀνδραγαθίᾳ τοῦ ἑλληνικοῦ στρατοῦ. Κι ὅμως εἶναι ἄγνωστος στό σημερινό εὐρύ κοινό...». 
Επίσης, σημειώνει ο ΣΤΑΘΗΣ Ν. ΚΑΛΥΒΑΣ, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου YALE : « ....Η ανασύνθεση της ιστορικής πο­ρείας του στρατηγού Στανωτά που επιχειρεί με τρόπο επιτυχημένο και συστηματικό ο Χρήστος Νοταρίδης, μας δίνει την ευκαιρία να ξαναζήσουμε την διαδρομή της Ελλάδας στον 20ο αιώνα, μέσα από την ζωή και την δράση ενός ανθρώπου που συμμετέχει σε κομβικά γεγονότα....» 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου